Waarom creatief?

Waarom ik graag creatief bezig ben: Van creëren word ik heel blij !!

Ik ben graag bezig met verschillende materialen. Ik werk met acrylverf, met olieverf en pastelkrijt. Ik ben heel graag bezig met wol, naaldvilt en zijde en maak daar tassen, kettingen en decoraties mee. Ik heb  “oya haken” aangeleerd en maak met heel fijn garen kettingen. Als ik tijd heb borduur ik graag. Met kalkverf behandel ik mijn bij elkaar gezochte meubeltjes en probeer een gezellige sfeer te maken op mijn zolder waar ik een atelier heb ingericht.

Op internet kwam ik onderstaande tegen en uit ervaring sluit ik me hier helemaal bij aan 🙂

 

Waarom handmatige bezigheden goed zijn voor de hersenen

 12 februari 2019

Door handmatige bezigheden die de hersenen stimuleren te verrichten, kun je tegelijkertijd verlies van je cognitieve vermogen voorkomen en je oog-handcoördinatie ontspannen en verbeteren.

Handmatige bezigheden zijn zeer interessante hobby’s die de hersenen kunnen trainen. Ze helpen je een reeks vaardigheden te ontwikkelen die van fundamenteel belang zijn voor het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten.

Het is bewezen dat handmatige bezigheden een geweldige vorm van therapie zijn om:

  • Stress en depressie tegen te gaan,
  • Het welzijn van je hormonen te verbeteren en
  • Jezelf makkelijker te ontspannen.

Het regelmatig verrichten van dit soort bezigheden is dan ook goed voor je motoriek, creativiteit, zelfverzekerdheid en zelfvertrouwen.

Ook is het een goede manier om dagelijkse routines te doorbreken. Daardoor zul je je minder bezig houden met de problemen die jou angst, zorgen en andere ongezonde emoties bezorgen.

Goed voor de hersenen

Een paar uur per dag bijvoorbeeld vrijmaken voor dit soort bezigheden is al voldoende. Het wordt immers gezien als een goede manier om je hersenen te onderhouden. Of het nu gaat om:

  • Breien,
  • Schilderen
  • Tekenen
  • Andere artistieke handmatige bezigheden

Hoewel veel mensen zich dit misschien niet realiseren, halen de hersenen het meeste voordeel uit de technieken die nodig zijn om dit soort bezigheden uit te voeren.

Hieronder delen we de belangrijkste voordelen en redenen om dit soort bezigheden op te pakken.

Welke voordelen bieden handmatige bezigheden voor de hersenen?

Hersenen

Het verrichten van handmatige bezigheden is een vorm van ontspannende therapie. Eentje die onze mentale gezondheid, ons welzijn en onze hersenactiviteit kan verbeteren. Mensen die dit soort bezigheden regelmatig uitvoeren kunnen makkelijker reflecteren en hun verbeeldende en creatieve vermogen verbeteren.

Aan een enquête die werd uitgevoerd door Betsan Corkhill deden 3545 mensen mee die regelmatig breiden. Het toonde onder andere aan dat handmatige bezigheden en mentale spelletjes eigenschappen hebben die gunstig zijn voor de hersenontwikkeling en de emotionele gezondheid.

Vele voordelen

Dit soort taakjes kunnen ons voorzien van energie, verbeteren onze sociale communicatievaardigheden en vergroten ons zelfvertrouwen. Dit komt doordat dit soort bezigheden ontspannend zijn en de hersenen uitdagen om efficiënter te werken. Er wordt gebruik gemaakt van de zintuigen en de motoriek gaat erop vooruit, met name de handmotoriek.

Volgens de enquête gaf vijftig procent van de mensen die aan de enquête meedeed aan dat breien hen gelukkig maakte en ervoor zorgde dat ze zich meer ontspannen voelden. De meerderheid van deze mensen was het er ook over eens dat breien goed was om stress te verminderen en hun creatieve vermogen te verbeteren.

Breien

Conclusie

Uit de studie kwam naar voren dat er een verband bestaat dus het aantal keer dat iemand een van deze bezigheden uitvoert en zijn emotionele gemoedstoestand. Breiers die meer dan drie keer per week breien, zouden zich meer ontspannen, gelukkiger en minder angstig voelen dan mensen die minder vaak of nooit breien.

Dit soort hobby’s vereisen dat je je richt op het gewenste resultaat en dat je je concentreert op het uitvoeren van de bezigheid zelf. Tegelijkertijd kunnen ze ervoor zorgen dat je meer geduld op kunt brengen voor andere projecten en om bepaalde doelen te bereiken. Het bouwt volharding en meer zelfverzekerdheid op om obstakels te overwinnen.

Handmatige bezigheden vermaken de hersenen

Hersencellen

Een andere studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Neurology. Samengevat kwam deze studie tot de conclusie dat artistieke bezigheden de kans op lichte cognitieve achteruitgang kunnen verkleinen.

Wetenschappers wilde weten of het mogelijk was om dit aspect dat verbonden is aan het verouderingsproces te voorkomen en de resultaten van hun onderzoek was zeer verrassend. Mensen van middelbare en oudere leeftijd die schilderen, beeldhouwen, bezig zijn met fotografie of tekenen hebben 73% minder kans om lichte cognitieve achteruitgang te ontwikkelen dan mensen die geen van deze bezigheden beoefenen.